Arbeta som receptionist via mobil växel

Det finns massvis av olike serviceyrken att arbeta inom efter studenten och ett av de vanligaste jobben som många unga har som förstajobb är inom reception och växel. Här följer några för- och nackdelar att arbeta som växelansvarig receptionist.

Ett populärt yre som många unga väljer att ta som sitt första jobb för att komma in på arbetsmarknaden är inom olika sorters receptionistpooler. Det är inte så konstigt med tanke på hur det ofta inte krävs mer än god social kompetens för att knipa tjänsten då utbildning ofta sker direkt på plats. Vad man dock ska vara beredd på är att olika arbetsplatser kan ha olika system som de använder. En arbetsplats kan till exempel ha en fast växel som låser receptionistens arbetsplats framför sin dator och en annan arbetsplats kan erbjuda mer modern lösning såsom en mobil växel som fungerar med samtliga operatörer vilket ger personen i receptionen mer rörlighet. Vad man då ska tänka på är att en rörligare växel också innebär fler ansvarsområden för receptionisten, inte bara ska man svara i telefonen utan man ska även ta hand om till exempel postutdelning, besökare och kanske vara den som ställer iordning konferensrum och möteslokalerna på företaget. Det kan man dock även få räkna med om man är på en arbetsplats där det inte är så många inkommande samtal, då brukar det också vanligtvis ingå fler arbetsuppgifter att ansvara över. På fackförbundet Unionens kontor i Stockholm har receptionisterna till exempel varannan dag ansvar för växeln och varannan har de i stället ansvar för själva receptionen. För tidningen Kollega berättar Gisela Laestander Tollin, som också är en av hela sju stycken receptionister som arbetar hos dem, att hon personligen anser att det är bra att de byter av med varandra just för variationens skull:

”– Det är bra att vi byter, det är roligt att vara längst fram och träffa människor men ibland är det skönt att sitta i växeln där det går på rutin och varva ner lite”

Fördelar med mobila växlar

Det finns flera fördelar för en reception att ha mobil växel som går att koppla samman med valfri operatör och telefonmodell. Bland annat kan receptionisten använda sin egen jobbtelefon att ta emot och koppla vidare samtal från, vilket också betyder att denne inte är fast på sin plats. Dock ska man tänka på att separera jobb från fritid – även om det första jobbet man har ofta är lätt att vilja ta med sig hem då allt är så nytt och spännande fortfarande. Men tänk på att aldrig svara i varken jobb- eller privattelefonen i bilden. Från och med första februari är det nämligen olagligt att hålla i mobilen med händerna när man kör bil, vilket man kan läsa om hos regeringen på deras hemsida. Så om din nye arbetsgivare ber dig att sticka iväg på ett ärende som kräver bilkörning och vill att du tar med dig växel – be chefen först om att installera så du kan prata trådlöst!

Viktigt att koppla samtalen rätt

Det absolut viktigaste när man ansvarar för en växel är att man kopplar de inkommande samtalen rätt, till rätt person och rätt avdelning mot vad personen som ringt in vill komma någonstans. men självklart blir det fel ibland, och även de mest erfarna växeltelefonisterna kan göra fel ibland. Just en sådan sak var det som nyligen hände Simon. Plötsligt började han få en hel del konstiga inkommande samtal på sin jobbtelefon från personer som trodde att de pratade med en poliskonstapel. Men så var inte fallet. För kvällspressen berättar Simon hur det sedan visat sig att det hela handlade om att polisens växel på något märkligt vis lyckats koppla samtalen galet. Vad som skett var att man av misstag råkat koppla ihop Simons telefon med polisens vilket gjorde att alla nummer som kopplades via polisens växel i stället för att hamna rätt. Så tänk på det om du ska göra en ändring i växeln – dubbel- eller till och med trippelkolla att du kopplar rätt telefonlinje till rätt person och plats!