Tekniker på flygplats

Vilken lön ger utbildningen?

De flesta som börjar studera på högskola, eller som väljer en annan eftergymnasial utbildning, vill i princip alltid att den ska leda till en anställning efter studierna. Det kan vara si och så med detta.

Tekniker på flygplatsMånga som börjar studera, inte minst på högskolan, gör det utifrån sina intressen. Tanken på vad man ska arbeta med finns med någonstans i planeringen, men det är inte ovanligt att många studenter, en bit in i sina studier, börjar fundera på hur de ska göra sig själva anställningsbara. Det säger studie- och yrkesvägledaren Katarina Fjellström till Metro.

Det råder brist på vissa yrken, medan det finns fler som utbildar sig inom andra områden. Enligt statistik i Veckans Affärer är det inte minst lärare, vårdyrken och olika IT-relaterade yrkesgrupper som det kommer att råda brist på i framtiden. Vill man utbilda sig till ett bristyrke som även är välbetalt ska man välja läkare eller flygtekniker, förutsatt att man har de betyg som krävs. Det är dock inte dessa jobb som har den högsta ingångslönen.

Vilken utbildning ger högst lön?

Många tittar också på ingångslönen för en nyexaminerad, men här är en rejäl brasklapp på sin plats: det är stor skillnad på vilka som går olika utbildningar, bl.a. när det gäller ålder och tidigare karriär. För fem år sedan gjorde Svenskt Näringsliv en sammanställning över vilka utbildningar som resulterade i den högsta lönen. Och det var inte läkar- eller juristutbildningen som hamnade i topp.

De som tjänar mest i ingångslön, 41 000 kronor i snitt, har läst Krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

– Jag har tittat närmare på orsaken, och troligen beror det på att de medelåldern är hög, 44 år för de utbildade. Det rör sig om människor som har eller har en karriär parallellt och vidareutbildar sig, säger Mikaela Almerud.