Utbilda dig till riskhanterare

Alla dessa utbildningar. Alla dessa universitet. Man ska välja kurser och program, man ska välja en stad att sitta i, man ska göra högskoleprovet, man ska ha tillräckligt höga högskolepoäng. Det är mycket som ska göras när det nalkas utbildning, och det gäller att välja rätt – så att man inte behöver göra om alla valen. Med tanke på de studiekostnader man drar på sig via CSN när man studerar, är det också smart att tänka efter ordentligt innan man hoppar på en utbildning. Alla bör fråga sig själva: kan jag tjäna på det här? kommer studieskulderna betala sig, och är det någonting jag kan bli bra på?

Exakt så tänkte Elisabet, som Sydsvenskan har pratat med i en artikel här. Hon utbildade sig till riskhanterare och trots att hon precis har tagit examen, har hon lyckats ta sig in i branschen och börjat tjäna egna pengar. Elisabet gjorde precis som en ska göra när hon började fundera på att plugga. Först hade hon en tanke, men efter att ha funderat lite, valde hon istället en annan väg – då hennes dåvarande chef sa att det fanns behov av riskhantering:

– Jag hade ett sommarjobb där min chef sa att det var inne med riskanalys och då kollade jag upp utbildningen. Jag insåg att det var precis det jag skulle bli, förklarar hon.

Många börjar inse värdet av riskhantering

Det är verkligen en utbildning som rekommenderas, då många företag just nu börjar inse värdet av riskhantering. När man utbildar sig till riskhanterare läser man även ämnen så som ekonomi, juridik, sannolikhetslära, miljö och samhällsplanering. Därefter kan man välja ett ämne att fokusera på. Elisabet valde riskekonomi, och när hon var färdig ringde hon till Volvo, berättade vad hon kunde – och fick direkt en projektanställning. Det är verkligen för förundrat hur enkelt hon har tagits sig fram. Väl på företaget som hon projektanställdes av gjordes en riskanalys av företaget. En riskanalys innebär att man iakttar fysiska förhållanden, bland annat genom att prata med anställda och chefer i produktionen. I och med samtalen kan man hitta olika typer av risker, i artikeln berättar Elisabet att hon i dessa samtal upptäckte att det fanns risker för företaget, vid bland annat strömavbrott. När problemet upptäckts kunde man sedan säkert gå vidare för att hitta en lösning.

Så hur ska en då göra för att ta sig in i den här branschen? Vilka egenskaper bör man ha, och var finns den? Här kommer lite kort, men viktig fakta:

  • Den enda utbildningen för riskhanterare finns på Lunds tekniska högskola.
  • Ingångslönen är genomsnittliga 30 000 kr. Vilket är bra, men ställer höga krav. Du måste kunna leva upp till din lön.
  • Utbildningen är en del av civilingenjörsutbildningnen, och kan väljas först när man läst 100 poäng.
  • Utbildningen har vuxit fram, i samband med att behovet har ökat. Samhället har blivit mer sårbart, om det blir problem på till exempel elnätet, blir konsekvenserna enorma.
  • Riskhanterare får jobb på företag, inom kommun, på räddningsverket, krisberdeskapsmyndigheten och inom försäkringskassan.
  • Som riskhanterare ska man vara beredd på att lösa problem, och alltid ha en b-plan i bakfickan.