Körkort och bil ger jobb

Något att tänka på när tiden är inne att gå från studier till jobb är att både körkort och egen bil ökar dina chanser att knipa jobbet – men det kostar en hel del att både ta körkortet, köpa bilen och äga bilen.

körkort bilskola uppkörningZmarta billån finns att ta för dem som har körkort, en inkomst och är i behov av en egen bil. Men är man däremot utan inkomst och jobb kan ett lån bli desto svårare att få beviljat, och för den som dessutom står utan ett körkort kan det vara ännu svårare att ens få jobb. På Arbetsförmedlingens hemsida står det till exempel klart och tydligt om hur körkort ökar jobbchans, men för den som är arbetslös och jobbsökande kan införskaffandet av ett körkort vara lättare sagt än gjort. Så konstigt är det inte att Svenska Dagbladet för en tid sedan skrev just om hur körkortskravet som finns för många yrken på Arbetsförmedlingens Platsbank tynger de arbetssökande. Ett körkort är dyrt att ta, men också en utgift som är väl värd besväret när det väl kommer till att landa ett jobb – då kan också ett lån för att ha råd att ta lappen vara väl värt att ta, men det kan vara svårt att få det lånet beviljat innan man har en fast inkomst eftersom denna säkerställer för långivaren att pengarna kommer bli återbetalade. Men att börja öva inför körkortet innan pengarna finns går och det finns en hel del smarta saker man kan göra för att det ska gå så smidigt som möjligt att lyckas ta körkortet, utan att spendera en förmögenhet på bilskolor, böcker och testprov. Det är något som Expressen tipsar om:

  • Bilskola – har du råd att ta några lektioner hos en bilskola är detta vä värt att spendera några kronor på. Men se till att du får vad du betalar för så välj bilskola med omsorg.
  • Öva, öva och öva – att få inf körvanan är viktigt så se till att övningsköra mycket och har du ingen bil eller förälder som kan köra med dig, hör efter med grannen eller annan släkting som kan ställa upp.
  • Sätt teorin – börja plugga teorin även om du inte kan ge dig ut på vägarna, både körning och teori måste sitt för att du ska få kortet. Övningstest finns på nätet.