Detta lägger studenten pengar på

Det finns en charm i att studieåren ska vara knappa för studenten, men om det finns knep att ta till för att få en mer bekväm levnadsstandard är det många som tar den, och man behöver inte ändra om på så mycket.

726383-young-man-dreamingVälja och vraka är något som många studenter är obekväma med, men bara man har en bra struktur och gör rätt prioriteringar kan man leva som om man vore gjord av pengar, i alla fall som det kan se ut utåt. Vi har tidigare skrivit om de krav som finns på studenter, och med dagens krav så är det än viktigare att ha stenkoll på sin ekonomi som man på det planet kan finna trygghet. vad som är intressant är att många studenter jobbar extra och sliter, men det blir fortfarande knapert i slutet av månaden. En artikel i Dn.se visar vart pengarna hamnar, detta genom en undersökning på 4700 studenter och deras transaktioner under ett helt år. Man kan se att Åhléns och McDonalds är favoritställen och att de även om de har en tight budget så lägger man nästan 1000 kronor på kläder varje månad.

Att hålla i pengarna

Så fort man ändra om i sina vanor blir det enklare att leva ett mer sundare liv där man får pengarna att räcka till. Vad man först bör göra är att få koll på vart ens utgifter går och skriva ner för att sedan planera en buffert och hur lång tid det ska ta tills man når dit. När man är student kan det vara bra att ha en buffert i alla fall på 5000 kronor och vad man kan tänka på för att hålla kostnaderna nere är att ha med sig matlådor, köpa begagnat samt cykla istället för kollektivtrafiken.