Att studera juridik

Vill du bli jurist? Då är det dags att ta plats i skolbänken och lära dig allt om de lagar och regler som gäller för det samhälle som vi lever i. I Sverige finns det sex universitet som erbjuder en juristutbildning och dessa leder till en juristexamen. Du studerar bland annat civilrätt. internationell rätt, finansrätt samt straff- och processrätt. Just nu är jurist mest poppis för vad folk vill studera, därför kommer här lite information om utbildningen och livet efter.

Längd på utbildning

Utbildningen omfattar 270 poäng, vilket är fyra och ett halvt år och en bör  vara ordentligt förberedd på en tuff utbildning som kräver mycket av dig som student. När du väl kommer in i arbetslivet gäller det att ha full koll på vad som förväntas av dig. Det är en stor varation på arbeten som du kan välja när du är klar med utbildningen. Du kan exempelvis arbeta på en statlig förvaltning eller på ett privat företag. Du kan jobba på en byrå som advokat eller juristbiträde varpå du vanligen hjälper privatpersoner, företag och organisationer med juridiska frågor. Du kan också jobba på försäkringsbolag eller bank och se till att företaget upprätthåller sina rättshandlingar. Självklart kan du också arbeta på högskola eller universitet, för att undervisa samt forska på diverse rättsregler, hur de tillämpas och kan utvecklas.

När du studerar

För att lyckas med studierna gäller det att vara fokuserad och redo för att satsa allting. Du behöver också vara insatt i juridikbranschen och se till vad som händer. Ett tips är att dagligen gå in på dagensjuridik.se för att läsa dagsfärsk rapportering vad gäller lagstiftning och beslut från domstolar och myndigheter,. Det är också intressant att läsa artiklar som läggs upp angående olika domslut där man därefter kan kommentera med andra läsare vad man tycker. Ett intressant och omdiskuterat fall där en våldtäktsmän frias av djupt oenig hovrätt. Hur hade du tänkt om du var inblandad i fallet? Kika gärna på den här artikeln också om hur det är att studera juridik i Lund för en bättre inblick kring studierna.