Dyrka upp lönelåset

Löner hit och löner dit. Trots likvärdiga arbeten är det lätt att se att män tjänar högre än kvinnor och att kvinnorna är fast i en ond spiral som man måste börja snurra på åt ett annat håll. Det är i rullning, men det går långsamt. 

1163528-restroom-sign-maleNär det kommer till en lön vill man få den lön som man är värd och som får en att prestera sitt bästa. Dock är det verkligen inte så det ser ut på många arbetsplatser: man får lära sig att armbåga sig fram för om man bara tackar och tar emot kommer man få en lön som man aldrig fullt kommer att bli nöjd med. Och visst kan det vara bra att man ska kunna argumentera för sin lön, men inte ska man behöva gå över lik, eller känna att man måste göra ett könsbyte. Just när det kommer till män och kvinnor så har kvinnor ett underlag.

Värdediskriminerande

I en mycket intressant artikel i Expressen går det att läsa att en verkstadsarbetare tjänar ungefär 2800 kronor mer än en undersköterska. Verkstadsarbetaren antas vara en man, vilket gör att han får högre betalt än undersköterskan som antas vara en kvinna och blir med det lägre värderas då hennes jobb anses vara enklare. Vad detta är,är otroligt diskriminerande och något som måste komma att förändras. Se vilka löner du kan förvänta dig på Lönestatistik.se/löner och försök att vara hård vid förhandlingarna och lyft upp dina kvalifikationer. Kvinnor måste klättra uppåt då det finns många platser där det borde sitta kvinnor, för ser man hur det ser ut är det för mycket män. I Dagenssamhälle.se går det att läsa om en ”värdig välfärd” där man måste ge jämlika löner. Vad de även tar upp är att män då får ”rätt” lön, medan kvinnor får ”fel” lön som mer jobbar mer äldre och män i verkstäder om man ska hårdra det. Och hur kan man lösa detta? Jo, dels genom att ändra bilden på hur yrken porträtteras och del att ge mer jämställda löner och inte högre för att en man är i regel bättre på att armbåga sig fram.