Saker att tänka på inför studier

Det är sommar och runt om i landet njuter svenskarna över att plusgraderna slår i taket och att solen värmer. Det är härligt! För många innebär också sommaren förberedelser för hösten och studier. I år är det väldigt många som börjar plugga på högskola, universitet, YH-utbildning eller någon annan form av studier till hösten, och det finns mycket att tänka på och ordna inför detta.

Det kanske viktigaste att tänka på om man ska börja studera till hösten är ens ekonomi. När man studerar får man pengar från CSN, men det är inte alltid alla som klarar av att leva på den summan. De pengar man får från CSN om man studerar heltid är totalt 9004 kronor per månad, medräknat att man då tar lån och inte endast bidraget. Det är nämligen så att om man studerar i Sverige så får man ett bidrag på 2 820 kronor per månad, men de övriga 6 184 kronorna  är ett lån som man sedan betalar tillbaka när man är klar med sina studier. Vanligen är det som så att man börjar betala av sitt lån till CSN ett halvår efter avslutade studier.  Hur som helst kan du som studerar på heltid få ut max 9000 kronor från CSN, vilket som sagt inte alltid är lätt att försörja sig på. Om man inte har ett extra jobb blir det också ännu svårare, speciellt om man har flyttat från sina föräldrar och har en egen bostad med hyra och dylikt. Inför studierna är det alltså väldigt viktigt att planera sin ekonomi. Det är någonting man har skrivit om i en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv här. Så här skriver man bland annat:

 Även om en utbildning på sikt kan leda till goda inkomster gäller det att planera för hur man ska klara sin ekonomi under de år man studerar. – Självklart får man mycket mindre att leva på jämfört med om man jobbar, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Institutet för privatekonomi på Swedbank SWED A +1,17%.

I artikeln ger man också råd kring hur man planerar för studierna. Några av råden som ges är att bygga upp ett sparkapital innan man börjar studera, främst för att kunna betala dator, kurslitteratur med mera. Kostnader som inte går att undvika och som ofta gör det svårare att klara sig ekonomiskt i början av terminen. De tipsar också om att dela boende med någon, skaffa ett extra jobb med mera.

Någonting som inte tas upp i artikeln men som är värt att nämna är att samla de lån man har innan skolan börjar. Många är det som handlar på konto numera, vilket ofta kommer med mycket ränta. Att samla alla dessa lån kan göra att räntan kommer ner och totalkostnaden därmed blir mindre och lånet betalas av snabbare. Läs gärna mer om att samla lån hos Advisa.

Andra saker att tänka på, främst när du sedan har börjat studera är att laga storkok och få matlådor, undvika att köpa småsaker och att sälja av din kurslitteratur när du är klar med den till en annan student.  Läs gärna också denna artikel om bra och dåligt med studentliv.