Rätt universitet för jobbet

Att veta vilket universitet som passar ens drömmar är svårt. Det finns snart lika många högskolor som det finns utbildningar. Då när man ska välja vilken skola man vill läsa sin utbildning på gäller det att tänka till.

Vad du vill jobba med

Visst finns det stora klassiska läroverk med lika gott rykte som deras utbildningar är gedigna. På Stockholms Universitet kan man läsa sig till doktor i både ekonomi och juridik. För all del. Men det är långt ifrån alla kurser och utbildningar på de stora högskolorna som har samma starka kvalité som de mer kända. Det är klart att man kan läsa kurser i sömnad eller design på både stora universitet som på mindre högskolor. Skillnaden dem emellan är viktig. Ska man som sagt läsa design och vill ha en chans att få praktisera på rätt arbetsplats gäller det att välja en högskola som prioriterar detta. Designbyrå för varumärkesdesign i Stockholm kan nämligen ha ett bättre och mer personligt föråhllande med en lite mindre design-högskola, som exempelvis Berghs eller Konstfack. Dessa skolor åtnjuter dessutom högre trovärdighet inom sina respektive studiefält.

Skolans generella kvalitet

På samma sätt som en prestigefull konsthögskola som Äppelviken är ett bättre alternativ än Lunds Universitet är även Handelshögskolan en genare väg till framgång i den ekonomiska världen än ekonomiprogrammet på Stockholms Universitet. Med detta sagt är det så klart inte säkert att en mindre skola med färre utbildningar och platser är bättre än någon annan skola. Men chansen att de har själva yrket och den praktiska färdigheten att kunna utföra det, i sikte för eleverna är ganska stor. Då man affärsidé faktiskt bara lockar med en eller ett par utbildningar gör att man som mindre högskola måste hålla en extremt hög kvalité samt att de examinerade eleverna i hög grad blir anställda efter skolgång.