Utbilda sig som vuxen

Istället för att gå direkt från gymnasiet till en högskoleutbildning kan det vara bra att testa ett yrke och faktiskt känna efter vad man faktiskt vill göra med sitt liv. Högskolan blir lättare om man går en utbildning som man faktiskt vill, varför att vänta några år och utbilda sig som vuxen kan vara en stor fördel.

Några års yrkeserfarenhet är inget minus när det är dags att utbilda sig. Istället ger det dig bra verktyg för en utbildning på högskola eller YH-utbildning om du redan är van vid att komma i tid och göra uppgifter mot en deadline. Arbetsplatser är bra ställen för att bygga upp den disciplin och självständighet som behövs för att klara en utbildning och något den som går direkt från gymnasiet inte alltid har.

Det finns många vuxenutbildningar

Det finns massvis med vuxenutbildningar på olika nivåer i Sverige. Förutom högskola och universitet finns det även yrkeshögskolor, folkhögskola och komvux. Yrkeshögskolor är perfekta lärosäten för den som vill ha ett jobb direkt efter examen eller för den som behöver skola om sig i vuxen ålder. Folkhögskola och komvux är utmärkt för den som söker efter en mer kreativt inriktad utbildning eller för den som vill satsa på högskola och universitet men som inte har betygen för det. Det är också ett sätt för den som jobbat länge att komma tillbaka in i skoltänket utan att känna pressen från tentor.

Börja plugga som vuxen är ett bra sätt att verkligen hinna komma på vad du vill jobba med som vuxen. Det ger dig möjligheten att testa flera olika yrken och är också ett bra sätt att spara ihop pengar inför studentperioden. Att redan ha jobbat ger också goda möjligheter till ett extrajobb vid sidan av studierna så att studentlivet inte behöver bli så knapert och studieskulderna så höga.