Tips till dig som vill jobba som frilansare

Att jobba som frilansare innebär en enorm frihet och flexibilitet som många lockas av. Det finns olika typer av frilansare. Ta reda på vilken typ du är innan du börjar.

Att frilansa är ett sätt att arbeta och det går att frilansa i princip inom vilket yrke som helst. Om du vill börja frilansa är det bra att veta några grundläggande saker innan du drar igång. Först kan det vara viktigt att du tar reda på vilken typ av frilansare du är. Du kan läsa om olika typer av frilansare på https://coolcompany.com/se/blog/fem-typer-av-frilans-ta-reda-pa-vem-du-ar/ och därigenom ta reda på vilken typ du är. Du kan vara frilans på flera olika sätt.

Bli en specialist

Att jobba som frilansare är en tydlig trend och det är förmodligen den flexibilitet och frihet som arbetet möjliggör som lockar många. Att få bestämma vilka uppdrag du ska jobba med, vem du vill jobba med och när du ska jobba är vardag för en frilansare. För att bena ut vad du ska frilansa inom för område kan du först fundera på om du är väldigt bra på något eller om du vill specialisera dig inom ett speciellt område. Du kan också försöka ta reda på om det finns något område där det finns stor efterfrågan på olika tjänster. Du kanske redan är utbildad inom något område som exempelvis programmering, fotografering eller ekonomi där du kan bli specialist.

Var beredd att jobba hårt

Beslutet att bli frilansare måste vara ett genomtänkt beslut. För att lyckas som frilansare måste du först och främst vara övertygad om att detta är något du vill satsa på och sedan vara beredd att göra det som krävs för att lyckas. Det kan vara bra att ha en buffert i början om du inte är säker på att du kan börja debitera kunder från första dagen. Se till att pengarna som du får in räcker till att betala dina hushållskostnader i början. Det finns bra räkneverktyg som du kan använda för att ta reda på vad du behöver dra in per månad.