Har du precis tagit examen? Gratulerar, då är det nämligen dags att ta sig in i arbetslivet. Det är inte så lätt som man kan tro, trots många år i skolbänken, praktik, fina betyg och bra referenser är det inte helt okomplicerat att som nyexad få ett jobb inom den bransch som man studerat för att börja arbeta i.
Vissa har det lätt att få jobb efter examen, andra har det svårare. Just nu lever vi i en sådan tid när det finns några bristyrken, men i de flesta branscher råder det hård konkurrens om jobben. Det handlar om att veta var jobben finns, presentera sig för företagen på rätt sätt, få in en fot, visa att man verkligen vill och kan samt att börja söka jobb i tid. I en artikel i Göteborgsposten ges råd till dem som pluggat klart av a-kassaexperter, arbetsförmedlare och studievägledare. Det kan vara svårt att söka jobb i slutfasen av en utbildning. Men det bästa är att försöka göra det. Är man utbildad inom IT ser framtidsutsikterna ljusa ut. Samma gäller för nyexade barnmorskor, läkare och civilingenjörer där det ä relativt lätt att få provanställningar på grund av brist på arbetskraft. Är man däremot utbildad fotograf eller fartygsbefäl får man kämpa lite extra om jobben. Det viktigaste är att man inte ger upp och att faktiskt tro på sig själv trots lite nederlag. Det är vanligt att få några nej innan man får ett ja.
Större chans på arbetsmarknaden
Oavsett om du är inom en yrkesgrupp eller yrkesroll som har svårt att få jobb på grund av konkurrens eller inte så finns det flera knep och råd att ta till sig för att lyckas bättre i sitt jobbsökande. Ingen vill ju vara en arbetslös akademiker med hundratusentals i studieskulder men inget jobb. I en artikel i Metro står det hur du får en större chans på det där drömjobbet. Enligt den gäller det att vara strukturerad i sitt jobbsökande, och stolpa upp hur många jobb man ska söka eller hur många företag man ska kontakta varje vecka. Man ska även rikta sin ansökan till rätt person, och inte snubbla in på att skicka till någon VD. Det bästa är att skicka direkt till HR avdelningen eller till den personen som kan tänkas bli ens chef. Om man vill ha jobb snabbt och en fot in på arbetsmarknaden kan det vara smart att söka jobb som inhyrd konsult på bemanningsföretag, de ger ofta unga och nyexaminerade en chans och är mycket kompetensinriktade. Andara bemanning är ett sådant bolag och där har de sina konsulter indelade i olika kunskapsområden. När man sedan får en anställning som konsult och blir inhyrd för en tjänst på ett företag så gäller det att visa vad man går för direkt. Sannolikheten att du blir erbjuden en tjänst direkt hos företaget ökar då.
Tips för personligt brev och CV
- Skriv inget negativt om dig och gör inget löneanspråk, spar det tills du blir erbjuden jobbet.
- Lyft fram det viktigaste i CV:t först, gå inte efter kronologisk ordning, säger karriärrådgivaren Monica Renstig till Svenska Dagbladet.
- Håll dig kort, max en A4 för CV och personligt brev, vardera.
- Fokusera på framtiden, varför ska dem anställa just dig?