De svenska universiteten

I Sverige finns det idag 14 statliga universitet. Du kan studera allt från stora och breda utbildningar som Affärsjuridik och Psykologi till mindre och mycket mer specialiserade kurser som ”Att överleva som musiker” eller ”Dammbyggnad – avancerad kurs”. Att läsa på universitet skiljer sig en del från att plugga på gymnasiet. Det är mer ”frihet under ansvar” på en universitetsutbildning, som kräver en hel del självstudier. För många är studietiden en rolig och lärorik tid, då man träffar nya kompisar, kanske flyttar hemifrån och skaffar sig erfarenheter och kunskaper för livet! Dessutom ökar chanserna till att du kan få ett mer kvalificerat arbete.

Stockholms Universitet

Stockholms universitet är ett statligt universitet med humanistisk, juridisk, naturvetenskaplig, och samhällsvetenskaplig fakultet. Fem forskare som varit verksamma vid detta universitet har fått Nobelpriset. Skolan inledde sin verksamhet 1878, med stöd från allmänheten och Stockholms stad. Några av de utbildningar man kan läsa vid Stockholms universitet är Civilekonomprogrammet, Miljö- och hälsoskydd, Samhällsplanering, Marinbiologi och Juridik. Kort sagt finns något för de flesta här, det är ju faktiskt Sveriges största universitet!

Uppsala Universitet

Uppsala Universitet är Nordens äldsta, då det grundades redan år 1477. Universitetet har utvecklats till ett av Europas främsta centra för högre utbildning och är internationellt känt. Skolan finns med bland världens 100 främsta universitet. Universitetet är indelat i nio olika fakulteter, med sammanlagt omkring 23 000 studenter. Hela femton Nobelpristagare har studerat vid Uppsala Universitet, och bland tidigare studenter hittar man bland annat åtta regenter, fjorton statsministrar och mer än 50 ledamöter av Svenska Akademien. Vid Uppsala Universitet kan man bland annat studera juridik, teologi, medicin, naturvetenskap, logopedprogrammet och förskollärarprogrammet.

Karolinska Institutet

Karolinska Institutet, KI, är ett statligt, medicinskt universitet med sitt säte i Solna i Stockholm. Det grundades 1810 på initiativ av kung Karl XIII för att utbilda fler kirurger till den svenska krigsberedskapen. KI är Sveriges största centrum för medicinsk utbildning och forskning, och står för 30 % av den medicinska utbildningen i landet.